April 2012

Konfirmation med troen i centrum

"De vælger dåb og tro som tilvalg," fortæller Erik Hviid Larsen, der var præst ved konfirmationsgudstjenesten i Bethlehemskirken søndag den 15. april. 

Af Rikke Thomassen

Justin er en af de 5 konfirmander, som blev konfirmeret den 15. april i Bethlehemskirken.
Inden konfirmations-handlingen gennemgik Erik Hviid Larsen i sin prædiken, i ord og billeder nogen af de emner, de havde været igennem i løbet af årets konfirmationsforberedelser.
Præst og konfirmander gennemgår her kristus-kransen, som flere af konfirmanderne har omkring håndledet. Kristus-kransen er også brugt i konfirmationsforberedelserne.
Ida vinker glad, da konfirmanderne skal gå ind i kirken.
Tre spændte piger venter. Fra venstre er det Ida, Sara og Nanna.
Nanna er en af de konfirmander, som blev døbt i Bethlehemskirken en måned inden konfirmationen.
Erik Hviid Larsen sammen med datteren, Sara.

"Justin, forsager du alt det onde, og siger du ja til Jesus, sådan som vi har hørt om det til konfirmandforberedelse?" Spørger præsten Erik Hviid Larsen. 

Kirkegængerne forventer et ja, men i steder læner Justin sig bagover i et stort lattersmil, som om Erik lige har fortalt dagens bedste vittighed, og man når at tænke: Siger han nu nej? Men Justin smiler videre. Kigger lidt på de papirer, Erik holder op foran ham. Vi venter. Og Justin kigger stadig.

Dagen er søndag den 15. april, og der er konfirmationsgudstjeneste i Bethlehemskirken på Nørrebro i København. I alt er de 5 konfirmander fra 7.x på specialskolen "ved Nordens Plads".

Jesus ønskede sig et kors
Inden konfirmations-handlingen gennemgik Erik Hviid Larsen i sin prædiken – i ord og billeder – nogle af de emner, de havde været igennem i løbet af årets konfirmationsforberedelser.

Der var blandt andet billeder fra julens krybbespil og af påskens oplevelser med påskeæg – og kyllinger. Men der er også oplevelser, som ikke er med i prædikenen.

Erik Hviid Larsen har haft konfirmandhold på skolen i 6 år, og det giver mange enestående oplevelser. I år står det særligt stærkt for Erik, da de til jul taler om julegaver og Jesu fødselsdag. Han spørger konfirmanderne, hvad de tror, Jesus ønsker sig i julegave – en Nintendo, en racerbane en bokserhandske ...

"Et kors!" Svarer en af konfirmanderne. 

"Først blev jeg overrasket og prøvede faktisk at afværge svaret – for hvem ville ønske sig lidelsen. Men da jeg så sad 5 minutter efter blev jeg begejstret, fordi det var så rigtigt. Jesus gik frivilligt ind i lidelsen for vores skyld – Jesus ønskede sig et kors," fortæller Erik.

En konfirmand sagde "måske"
"Kom nu, Justin," siger Anders, som er den næste, der skal konfirmeres. 

I dag skal også Ida og Nanna konfirmeres. Det er kun en måned siden, de to blev døbt i Bethlehemskirken. Jyllandsposten bragte en artikel fra dåbsgudstjenesten. Og et stort forsidefoto. Det var Sara fra 7.x, der var på forsiden. Hun er Erik Hviid Larsens datter og er også en af dagens fem konfirmander. 

Justin kigger stadig på det papir, Erik holder op foran ham. 

"Der står ..., " siger han. Men så er han igen tavs.

Erik Hviid Larsen har tidligere oplevet, at en konfirmand svarede "måske". 

"Og "måske" er i virkeligheden det stærkeste svar. Tvivlen er ikke troens fjende, det er ligegyldigheden. Men tvivlen er det, der sætter troen i perspektiv og som giver næring til troen. Uden tvivl – ingen ægte tro,” forklarer han. 

High five som "ja"

Efter et minuts tid kigger Justin stadig på papiret. Han siger ikke noget, men ser ikke længere ud som om, han overvejer sit svar. Han ser lidt fortvivlet ud. 

"Skal vi to sige det sammen, Justin?" spørger Erik, og man fornemmer, at Justin meget gerne vil have hjælp til at komme videre. 

"Der står "ja!"," siger Erik, mens Justin smiler lettet. Og så lyder der et stort klask, da Justin og præsten slår hånden sammen i en high five.

Så behøver Anders ikke vente længere. Det bliver hans tur, og han siger ja. Og det samme gør Ida og Nanna – og til sidst Sara, Eriks Hviid Larsens datter.

"Ud over at troen er viden, tanker og teologi, så er troen også kærlighed. Nogen af de her konfirmander vil udtrykke troen på nogle andre måder. Min datter, Sara, udtrykker tro meget klart. Jeg spørger hende, om hun tror på Jesus og får et fuldstændig klart JA tilbage. Det kommer fra hjertet. For Sara er det ikke tanker, det er ikke følgeslutninger eller teorier som ikke holder, hvis man bøjer en af forudsætningerne. Det er kærlighed." 

"De her unge mennesker vælger dåb og tro som tilvalg. Andre unge mennesker kan lokkes med fest og gaver, men det siger ikke de fleste af de her unge mennesker noget. De fleste andre vil glæde sig over at være genstand for al opmærksomhed for en dag – det er næsten det værste, der kan ske for disse konfirmander. Men de vælger det alligevel," fortæller Erik glad.  

Befriende gyngetur
Under altergang forsvinder flere af konfirmanderne ud af kirken. Nanna og Sara har taget plads på gyngerne i baggården. De hvide kjoler og det løse hår flagrer i vinden, mens den befriende luft rammer dem i ansigtet. 

Der er mange i kirke, omkring 275 mennesker, så altergangen tager tilpas lang tid til at pigerne kan få en god gyngetur, inden de bliver kaldt ind i kirken igen. De skal komme ind for at gå ud. Men det er faktisk ikke så nemt at stoppe en gynge, som står i en sandkasse, uden at få sand i de fine sandaler. Der må en hjælpende hånd til at stoppe gyngen, og pigerne skynder sig ind i kirken igen. For at gå ud igen - denne gang til lykønskninger, telegrammer, gaver og blomster.

Fotos må kun bruges med tilladelse fra Kristelig Handicapforening.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Tilmeld dig og følg os...