september 2018

Diamantbrudepar sender gaverne til Kristelig Handicapforening

Noomi og Peter Aage Bak glæder sig til at holde diamantbryllup. Gaverne fra dagen glæder de sig til at give videre til Kristelig Handicapforening - de har nemlig et stort hjerte for foreningen, fordi deres datter Rikke bor på Bofællesskabet Valmuen og har gjort det de sidste 20 år.

Af Christina Brorson

Noomi og Per Aage Bak (indsendt foto).

”Vi to har alt, hvad vi har brug for. Men vi ved fra Valmuen, at bofællesskaberne har mere brug for pengene,” sådan opsummerer Noomi og Peter Aage Bak baggrunden for, at de til deres diamantbryllup den 13. september har valgt ikke at ønske sig andet end gaver til Kristelig Handicapforening.

”I indbydelsen har vi skrevet, at vi ikke ønsker os noget, men at det vil glæde os, hvis man vil betænke Kristelig Handicapforening. Vi har inviteret 100 gæster, og de ved alle, hvor meget Bofællesskabet Valmuen har betydet for vores familie gennem årene,” fortæller Noomi og Peter Aage Bak.

Opstart krævede offervillighed

På Valmuen bor deres yngste datter, Rikke, og det har hun gjort lige siden bofællesskabets opstart i 1998. Forud gik dengang et par travle år, hvor Noomi og Peter Aage Bak sammen med andre forældre og Kristelig Handicapforening arbejdede for oprettelsen af et kristent bofællesskab på Bornholm. Det var der nemlig hårdt brug for, mente de.

”Mennesker på Bornholm med et udviklingshandicap havde dengang ingen mulighed for at flytte til kristne rammer, for der var ingen alternativer til de offentlige tilbud på øen,” forklarer Noomi Bak.

Etableringen af Valmuen krævede mange menneskers offervillighed. Arkitekten, der skulle rådgive initiativgruppen, var i tvivl: Kunne det virkelig lade sig gøre at samle så mange penge sammen? Han blev dog beroliget af en kollega, husker Noomi Bak med et smil: ”Når de kristne sætter noget i gang, så bliver det til noget”, lød beskeden.   

En kærlig påmindelse

Og Valmuen blev til noget. I dag 20 år efter oprettelsen af bofællesskabet i Åkirkeby, konstaterer Noomi og Peter Aage Bak, at Rikke har trivedes alle årene, og at de selv har været trygge ved de rammer, hun bor i.

”Rikke er så glad for sit liv på Valmuen, og vi ved, at hverdagen dér leves i en god kristen ånd. Det er et godt sted at være,” konstaterer Peter Aage Bak.

Men både han og Noomi ved også, at driften af Valmuen stadig kræver kontant opbakning. De følger med og ved, at eksempelvis bofællesskabets ene bus efterhånden trænger til udskiftning. Diamantbryllups-ønsket er derfor også ment som en kærlig påmindelse til venner og familie om ikke at glemme Valmuen og Kristelig Handicapforening – og diamantbrudeparrets optræden i KH Bladet en tilsvarende opfordring til bladets læsere.  

”Vi vil gerne minde om behovet for støtte til Kristelig Handicapforening og de tilknyttede bofællesskaber. I Danmark er det jo desuden så smart indrettet, at staten giver en del af gaven, når vi samler ind på denne måde, så den idé kunne andre måske kopiere,” foreslår parret.  

Noomi og Peter Aage Bak fejrer de 60 års parløb med en gudstjeneste i Tejn Kirke, hvor Peter Aage Bak har været præst i mange år. Derefter festes der videre på et hotel i nærheden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Tilmeld dig og følg os...