Juli 2013

En festlig, rolig og struktureret dag

Alt var arrangeret og planlagt ned til mindste detalje, da Frøjkgården holdt 10 års jubilæum. Det var med til at gøre dagen god for Connie Bjerregaard, som bor på Frøjkgården.

Af Rikke Thomassen

Der var omkring 120 mennesker med til Frøjkgårdens jubilæum
Formand Jytte Borg Madsen

Søndag d. 26. maj holdt Frøjkgården 10 års jubilæum i strålende solskin. I haven var der stillet telt op med plads til 100 mennesker. Den røde løber var lagt ud foran teltet, og der var flagallé og blomster.

Der var inviteret venner, familie, tidligere og nuværende ansatte, folk fra kommunen og andre fra byen.

"Det var som Frøjkgårdens familiefest," siger Connie Bjerregaard, som bor på Frøjkgården og var med i udvalget, der arrangerede jubilæumsdagen.

Udvalget havde planlagt alt i detaljer, for at beboerne kunne opleve en god og festlig dag, selvom der kom rigtig mange mennesker.

Udvalget bestod af to beboere, to ansatte og en fra Frøjkgårdens bestyrelse.

"Alt gik, som vi havde håbet på," fortæller Connie Bjerregaard.

"Det var rigtig hyggeligt og afslappet. Der var en god, rolig og glad stemning.

Og bagefter var vi glade for, at det var gået så godt - og over at det kunne lade sig gøre, at det blev, lige som vi ønskede, det skulle være. Vi kunne ikke have ønsket os det bedre."

Selv vejret var med arrangørerne.

"Det var godt vejr hele dagen - og næste morgen var det 17 grader og regnvejr."

Struktur og orden var vigtigt
At få besøg af 120 mennesker kan være en udfordring, når man har Aspergers syndrom, og flere af beboerne havde også valgt ikke at være på Frøjkgården den dag.

Men Connie Bjerregaard, som også har Aspergers syndrom, havde inviteret noget familie og nogle venner med.

"Så skulle jeg ikke forholde mig til den store forsamling, men kunne nøjes med at forholde mig til familien. Det var en god og tryg oplevelse at være med til."

En af amerikanerbilerne
Hoppeborgen

For Connie betød det også meget, at der var styr på alle små detaljer:

"Vi er jo et hus, der er vant til struktur og forudsigelighed, så vi er vant til, at tingene fungerer. Det var en dag, der for mig var præget af ro. Jeg tænkte ikke: "Åh nej, hvad sker der nu? Nu troede jeg lige, de havde sagt, at der skulle være det, og så kom det ikke alligevel." Eller: "Hvorfor er der ikke nogen, der tømmer skraldespandene? Er det noget, jeg skal gøre?" Alle de små ting, der kan stresse og give utryghed, var der ikke noget af.  Det var trygt at være der for en, der har Aspergers syndrom."

"Personalet, der var på arbejde, sørgede også for, at der var flow i alle ting. De udfyldte deres opgaver til fulde. Nogen sørgede for grillen. Andre for drikkevarer og kartoffelsalat. Nogen sørgede for at rydde af og for at affaldsposerne til engangsservice blev tømt."

Aktiviteter for alle
Festudvalget havde også tænkt på, at der skulle være aktiviteter for alle.

"Der kom amerikanerbiler og kørte ture med deltagerne. Der var hoppeborg, flødebollemaskine og ballondyr for børnene. Der var også en kagekonkurrence, hvor man kunne komme med en kage, som blev bedømt af alle dem, der var med til festen. Nogen havde lavet en fisk. Andre havde dekoreret kagen med "Frøjkgården 10 år" og flotte marcipanblomster."

Connie Bjerregaards vinderkage
Tidligere formand Bente Petersen
Flødebollemaskinen

Det blev Connies kage, som vandt. En blå LEGO-kage.

Og i tillæg til kagen havde hun også bagt 160 pandekager til kaffen.

"Jeg ville gerne bidrage med noget til festen, og det var det, jeg syntes, jeg kunne bidrage med. Jeg bagte dem af flere omgange, og så kom de i fryseren. Også den anden beboer, som var med i festudvalget valgte at gøre nogen ting, som han er god til. Han er god til det med at lave ballon-hunde og andre figurer. Og han er god til Nintendo-spil. Så det var så et tilbud til de børn, som gerne ville lave det."

Connies eget jubilæum
Hver beboer havde af bestyrelsen også fået et oplevelses-gavekort.

"Bestyrelsen vidste godt, at det ikke var alle, der ville synes, det var sjovt med sådan en festdag. Det var meget betænksomt gjort af dem at give et gavekort," siger Connie, som brugte sit gavekort på en tur i LEGOLAND sammen med sin kontaktperson.

Connie Bjerregaard kunne også selv fejre 10 års jubilæum, for det er 10 år siden, hun flyttede ind på Frøjkgården.

"Det er mest bagefter, jeg har tænkt over det. Men også lidt før festen, for jeg havde bestemt mig for, at jeg skulle sige tak til hende, der startede Frøjkgården. Det var jeg meget opsat på, at jeg huskede. Det har vendt op og ned på mit liv fra kaos til ro, struktur, regelmæssighed og forudsigelighed. Det var ikke kun et jubilæum for Frøjkgården, men også for mit eget liv."

Hun glæder sig stadig meget over, at dagen blev så vellykket og at alt gik, som det skulle.

"Jeg har bare lyst til at sige tak for den fest, fordi, selvom jeg var med til at arrangere den, så var det alle de andre, der fik den til at lykkes. Og det synes jeg, de gjorde godt."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Tilmeld dig og følg os...